Amsterdam Amstel

Onder aandacht voor de kunstwerken van Peter Alma en Theo van Reijn.


Amsterdam Amstel, 12 september 1971. Loc 011 062 met een jubileumtrein van de NVBS. De man met de pet gebaart vergeefs dat het publiek op het perron moet blijven. De sik rechts staat op het spoor dat in de jaren zestig werd gebruikt door de autoslaaptreinen die vanaf Amsterdam Amstel vertrokken. Het laadperron is vandaag de dag nog steeds goed herkenbaar. De auto's kwamen via een hellingbaan op het perron uit. In de voorkant van de overkapping is een opening waar ze doorheen reden. Toen deze foto werd gemaakt waren de middensporen van het station nog in gebruik bij NS. Enige jaren later kwamen hier de sporen van de metro te liggen.


 

Amsterdam Amstel, kilometerbordje 1,5. Dit is de afstand vanaf het vroegere Amsterdam Weesperpoort. In de tijd van de autoslaaptreinen konden auto's via een tunnel op het perron komen (still uit filmpje).


Amsterdam Amstel, 3 augustus 1989. De Amsterdamse metro is aangelegd als een echte spoorlijn. Bij het ondergrondse gedeelte tussen Amstel en CS is er rekening mee gehouden dat er misschien ooit treinen doorheen zouden rijden. In plaats van de forse metrostellen van de eerste lichting, rijden er nu tramachtige voertuigen over de metrolijnen. Op sommige trajecten wordt bovenleiding in plaats van een derde rail gebruikt.Amsterdam Muiderpoort en Amstel, 1939

Opening Amstelstation Amsterdam 13-10-'39. Veertien zwart-witfoto's van de door architect Schelling ontworpen stationsgebouwen Amsterdam-Muiderpoort en het Amstelstation. Beide stations werden in gebruik genomen in 1939. Tegelijk ging het Weesperpoortstation buiten gebruik. De treinen uit Utrecht reden voortaan door tot het Centraal Station.Stationsgebouw Amsterdam-Muiderpoort (Arch. Ir. H. G. J. Schelling, B.N.A.)


1. Gevel aan het voorplein.


2. Eerste perron met gezicht op stationsgebouw en seinhuis.


3. Ingangshal met loketten.


4. Gebrandschilderd raam in de ingangshal (ontwerp Prof. H. Campendonk).


Amstelstation (Arch. Ir. H. G. J. Schelling, B.N.A.)


5. Zuidgevel.


6. Luifel taxi-standplaats.


7. Oostgevel.


8. Ingangshal met lokettenwand.


9. Ingangshal gezien naar reizigerstunnel, met wandschildering van Peter Alma.


10. Ingangshal gezien naar hoofdingangsdeuren.


11. Ingangshal gezien naar tram-toegangstrap, met wandschildering van Peter Alma.


12. Bronzen beeld op oostgevel, beeldhouwer Theo van Reijn: Toekomst der Spoorwegen.


14. Beeld in de ingangshal, beeldhouwer Theo van Reijn: Terugblik.


14. Onderdoorgang Amstellaan: toegang tot het nieuwe station.


Amsterdam Amstel, 2006

Amsterdam Amstel, 18 september 2006. In de achtergrond de wandschilderingen van Peter Alma. Op het beeld van Theo van Reijn staat de tekst "100 jaar". De vrouw lijkt te berusten in haar lot: eeuwig wachten op de trein die nooit komt...


Amsterdam Amstel, 18 september 2006. Een gevleugeld wiel en een mevrouw zonder bh: typische spoorwegsymboliek. Ook de duiven weten dit beeld wel te waarderen.


Amsterdam, 6 februari 2007. Trams van lijn 12, op het eindpunt bij station Amsterdam Amstel.


Amsterdam Amstel, 10 maart 2016. De omgeving is hier momenteel drastisch aan het veranderen. Een journalist die het tot op het bot versleten cliché niet schuwt zou zeggen: de boel gaat op de schop (www.at5.nl). In de stationshal staat een maquette van de toekomstige situatie. Links naast het station komt een grote woontoren met hotel. Tussen woontoren en station komt een parkeergarage met daarop een busplatform. Het eindpunt van de trams wordt verplaatst (staat niet op de maquette, die had aan de rechterkant wat groter moeten zijn). Foto Rienk Nauta.


De wandkunst van Peter Alma

De wereldomvattende beteekenis van het spoorwegwezen. Transport op de wandkunst van Peter Alma.

Peter Alma is vooral bekend geworden om zijn imposante muurschilderingen in station Amsterdam Amstel uit 1939. Hij was ook een van de pioniers van De Stijl, de abstracte kunstbeweging die dit jaar exact een eeuw geleden ontstond — reden waarom er momenteel een tentoonstelling aan Alma's werk is gewijd in Arnhem. Vanuit zijn communistische idealen verruilde Alma de abstractie voor een figuratieve beeldtaal die iedereen kon begrijpen. Zoekend naar kunst­vormen met een groot maatschappelijk bereik wijdde hij zich aan wandschilderkunst in openbare gebouwen. Daarop speelde het thema transport — spoorwegen, scheepvaart en luchtvaart — een grote rol.

Lees het artikel van Arjan den Boer op retours.eu uit januari 2017
Zie ook:

vorige       start       omhoog