Maart 2014


Een nieuw station voor Rotterdam

Stationsplein Rotterdam, 1 april 2004. Het door S. van Ravesteyn na de Tweede Wereldoorlog ontworpen stationsgebouw. Inmiddels gesloopt, maar elementen van dit station zijn wel opnieuw gebruikt, zoals de letters, de klok en het kunstwerk links. Veel andere ontwerpen van Van Ravesteyn ("de meest gesloopte architect van Nederland") zijn ook al verdwenen, zoals het Centraal Station van Utrecht en een groot deel van de bouwwerken in Diergaarde Blijdorp.


Rotterdam Centraal, 13 maart 2014.


Rotterdam Centraal, 13 maart 2014. Spot the webmaster! Foto Edward Bary, www.archiefedwardbary.nl.


Rotterdam, 13 maart 2014. Aankomst van de koning. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, Marion Gout (oranje hoed, ProRail), Timo Huges (blauw pak, NS), Wilma Mansveld (zwarte jas, staatssecretaris). Stills uit HD-filmpje.


Rotterdam Centraal officieel geopend

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag 13 maart officieel het nieuwe station Rotterdam Centraal geopend.

Rotterdam Centraal is de eerste in een reeks van nieuwe en grotere stations in Nederland, die deel uitmaken van de grootste spoor- en stations­vernieuwing sinds het ontstaan van het Nederlandse spoor, 175 jaar geleden. Zijne Majesteit de Koning opende het station tijdens de openingshow met creatieve bijdragen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Conny Janssen Danst, Codarts en Mothership.

Ruimer
Het nieuwe station is ruimer van opzet, wat wordt versterkt door het grote glazen venster met direct uitzicht op de stad. Het is de entree geworden die past bij de bruisende stad die Rotterdam is. Het dak boven de sporen is van glas. Het station heeft een loopbrug die de 16 sporen verbindt en een nieuwe reizigerspassage van bijna 50 meter breed. Dagelijks passeren 110.000 mensen het stationsgebied, dat 47.000 m2 beslaat. Ook is het station toegankelijker geworden met ondermeer extra roltrappen, 27 in totaal.

Samenwerking
Rotterdam Centraal is het eerste station van een reeks grote treinstations die binnenkort in Nederland wordt opgeleverd waaronder Amsterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Breda en Arnhem. Het station is gerealiseerd door samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente Rotterdam, Stadsregio Rotterdam, ProRail en NS. De bouw van het station is gestart in 2005 en binnen het budget en op tijd opgeleverd.

Reacties
De partijen zijn blij met de Rotterdamse stationsvernieuwing en de positieve reacties van reizigers. Tijdens de opening is ondermeer het volgende gezegd:

Burgemeester Rotterdam, Ahmed Aboutaleb: "Natuurlijk is het nieuwe station een cruciaal knooppunt van vervoer, een wereldhaven waardig. Maar bovenal is het nieuwe Rotterdam Centraal de rode loper naar deze geweldige stad. Reizigers en Rotterdammers hebben het nieuwe Rotterdam Centraal nu al in hun hart gesloten. Een groter compliment is er niet."

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld: “Elke dag maken meer dan een miljoen Nederlanders gebruik van een van de 400 stations in ons land. Ruim 100.000 ervan doen dat op Rotterdam Centraal. En dat worden er alleen maar meer. Met dit nieuwe station kan het OV in Rotterdam de toekomst aan. Het biedt meer ruimte en meer comfort: op Rotterdam Centraal staat de reiziger centraal.”

President-directeur ProRail, Marion Gout-van Sinderen: "Een enorme verbouwing terwijl de reizigers het station gewoon konden blijven gebruiken en de treinen bleven rijden. Een knappe klus die in nauwe samenwerking met gemeente, vervoerder, architecten en aannemers is gedaan. We zijn trots op het resultaat: een hypermodern én duurzaam station, dat zich kenmerkt door licht, ruimte en comfort."

President-directeur NS, Timo Huges: Dit station representeert de reis van deur-tot-deur zoals vervoerders dat aan de reiziger willen aanbieden. Bus, tram, metro, taxi, trein, fiets én auto komen hier samen. Verbinding is hier het sleutel­woord, verbinding van vervoerders maar meer nog een verbinding van mensen met mensen."

Persbericht ProRail, 13 maart 2014


Rotterdam Centraal, 13 maart 2014. Souvenier voor in de vitrine, bij de andere lelijke spullen.


Cultuurfondsen houden 100-jarig NS-icoon op de Rails

Stoomlocomotief NS 7742 Bello is jarig! In 2014 wordt de bekende stoom­locomotief 100 jaar! De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is bezig met de voorbereidingen van een uitgebreid jubileumfeest voor dit rijdende erfgoed van de Nederlandse Spoorwegen. Het museum wordt daarbij gesteund door de grote landelijke cultuurfondsen.

Bergen aan Zee
Bello werd in 1914 door een fabriek in Berlijn gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, een van de voorlopers van de Nederlandsche Spoorwegen. Grote bekendheid verwierf Bello vooral doordat zij vele strand­bezoekers van Alkmaar naar Bergen aan Zee bracht. Dat duurde tot 1955. In de jaren daarna werd de locomotief als monument in Bergen opgesteld en in 1978 in de collectie van de Museumstoomtram in Hoorn opgenomen. Minder bekend is overigens, dat de locomotief in 1915 begon met rijden tussen Hoorn en Medemblik.

Cultuurfondsen
In de voorbereiding van het jubileumjaar ondergaat Bello deze winter een omvangrijke deelrestauratie in de restauratie­werkplaats van de Museumstoomtram. Dankzij bijdragen van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Cultuurfonds en het Nationaal Restauratie Fonds krijgt de historische locomotief groot technisch onderhoud aan de stoomketel, de lagers en de aandrijving. De conservatoren zullen haar bovendien meer naar de oorspronkelijke uitvoering restaureren. In mei 2014 zal een herboren Bello dan aan een tweede werkzame eeuw kunnen beginnen en zal ze weer vaak te zien zijn voor de stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik!

Diverse evenementen
Het jubileumjaar 2014 begint komende week met een zoektocht naar de Stoker voor Bello bij de basisscholen in Noord-Holland. Een echt verjaardagsfeest wordt gevierd tijdens het evenement Nederland Feliciteert Bello op Hemelvaartsdag 29 mei. Tijdens de zomervakantie speelt Bello een hoofdrol tijdens diverse thema’s die rond het jubileum worden georganiseerd. Het jubileumjaar zal in september met een bijzondere reünie voor Bello worden afgesloten.

Persbericht SHM, 17 maart 2014. Foto Peter Meurs. www.museumstoomtram.nl


Herik Cargo naar Milaan

Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs heeft maandag 3 maart 2014 op de Ter Haak Terminal de nieuwe treinverbinding voor goederenvervoer tussen Amsterdam en Milaan officieel geopend. Onder toeziend oog van pers en genodigden vertrok de rail shuttle voor zijn eerste trip naar Milaan. De shuttle verbindt de Amsterdamse havenregio rechtstreeks met het industriële hart van Italië en vervoert goederen in een recordtijd van 21 uur van Amsterdam naar Milaan. De shuttle is daardoor ook interessant voor bedrijven die verse goederen vervoeren zoals bloemen, planten en vis. De shuttle zal drie keer per week heen en weer gaan rijden naar Milaan.

Initiatiefnemer van de spoorverbinding, Gerard Jan van den Herik van Herik Rail, werd door Karla Peijs geprezen om zijn durf en ondernemerschap. In deze economisch roerige tijden stort hij zich samen met mede-eigenaar Michiel van Haagen vol in dit avontuur. Zoals mw. Peijs aangaf: "We keep them fresh!" Ook Michael van Toledo, clustermanager Logistiek Havenbedrijf Amsterdam was lovend: “De shuttle naar Milaan wordt toegevoegd aan het Europese netwerk van achterlandverbindingen van de Amsterdamse haven. Wij willen Gerard Jan van den Herik en Michiel van Haagen dan ook feliciteren met dit geweldige initiatief dat een bijdrage levert aan de verduurzaming van onze haven door het stimuleren van meer vervoer van goederen over water en rail. Het aantal goederentreinen van en naar de Amsterdamse regio is vorig jaar met zo’n 23% gegroeid tot 5700 treinen.”

Bron: persbericht Herik Cargo. www.herikcargo.com/nl


Herik Cargo rijdt drie keer per week een shuttle van Amsterdam (Houtrakpolder) via Venlo naar Milaan. In Nederland worden de snelle containertreinen (120 km/uur) getrokken door een 1600. In Venlo komt een Baureihe 185 voor de trein. Vertrek maandag, woensdag, vrijdag om 18:20 uit Hrp, Ut 19:14, Gdm 19:45/56, Ehv 20:22, Vl 21:07 uur (trein 40299). Op woensdag, vrijdag, zondag terug in Nederland, vertrek uit Venlo naar Hrp 12:53 uur (trein 40298). Tijden en tractie onder voorbehoud.Langs het spoor. Het fotografische oog van Kees van de Meene.

Amersfoort, 15 maart 2014. Ons team was aanwezig bij de presentatie van het fotoboek van Kees van de Meene en samensteller Anouk Gielen. Rechts gastheer Maikel Rörik van de NVBS. Meer over dit boek.


Zaterdag 8 t/m zondag 16 maart 2014: Boekenweek

Het thema van de boekenweek is 'Reizen'. Op zondag 16 maart gratis met de trein op vertoon van het boekenweekgeschenk. www.boekenweek.nl


Het nieuws van 18 maart 2014: de V250's gaan weer terug naar de fabrikant. Illustratie Henk Koster.


Spoorwegmuseum, 28 maart 2014. De Fyra heeft inmiddels ook een passend plaatsje gekregen in het museum. Foto Rienk Nauta.


Hilversum, 12 maart 2014. Het zal niet de eerste vrachtwagenchauffeur zijn die zich verkeken heeft op de hoogte van de Beatrixtunnel. Foto Dick van Aggelen.


Hilversum, 19 maart 2014. Shunter 203 101 is met Lint 39 van Syntus op weg van Apeldoorn naar Rotterdam. Het treinstel was onlangs betrokken bij een aanrijding en wordt nu naar de werkplaats van Shunter overgebracht. Foto Dick van Aggelen.


Bunnik, 21 maart 2014. Loc 29008 van Heavy Haul Power International tijdens een nachtelijke proefrit. Type GE PowerHaul. De loc was voor toelatingstesten in Nederland. Ze reed een aantal keren heen en weer tussen Driebergen en Maarn, waar apparatuur in de baan zit om detectieproeven mee te doen.


Utrecht (Vleutensebrug), 27 maart 2014. Loc 29008 werd achter loc 653-05 overgebracht van Utrecht naar de Kijfhoek. Op de locs van Heavy Haul Power International (HHPI) staat met grote letters de traagheidswet van Newton: F = ma (kracht = massa x versnelling). Dat straalt power uit, maar betekent op zichzelf nog niets. De vraag is: wat zit er voor motor in die locomotieven? Foto Rob van der Woude.


Naarden-Bussum, 24 maart 2014. Loc E01 van de Bentheimer Eisenbahn, voorheen 1835 "Enschede", is met een containertrein op weg van Rotterdam naar Coevorden. Deze treinen werden vroeger gereden door ACTS. Foto Henk Koster.


Amsterdam, 25 maart 2014. Loc 1604 van DB Schenker passeert met een staaltrein uit Beverwijk het metrostation Bullewijk. Filmbeeld.


Bijzonderheden bij Blokpost Bunnik

Wat je op die kansloze fora niet ziet & ander interessant materiaal. Op 2 augustus 2013 loc 189 114 met trein 41783, aan boord 2250 ton cacao. Let goed op de vrolijke machinist. Op 13 februari 2014 loc 1254 van EETC met lege rijtuigen bestemd voor een vakantietrein die enkele dagen later naar de sneeuw zou rijden. Op 21 februari 2014 het lege materieel van een nachttrein die met een grote vertraging in Emmerich was aangekomen. De machinist brengt een saluut aan de blokwachter. Op 17 augustus 2013 brengt de machinist van een VIRM een groet aan de blokwachter. Het stopteken met de rode vlag wordt niet begrepen. Op 5 januari 2014 een loctrein bestaande uit Locon 9902 en dieselloc 303002 van Strukton. Op 9 februari 2014 maakt een loc met een slijptrein een korte stop bij de blokpost. Wat gebeurt daar precies? Op 2 maart 2014 is loc 203-3, een V100 van Volker Rail, met negen stuurstandrijtuigen (BDs) op weg van Arnhem naar Haarlem (trein 51920). De rijtuigen zullen geschikt worden gemaakt om samen met Traxx-locomotieven dienst te doen op de HSL tussen Amsterdam en Brussel.Auto tegen trein

Bunnik, 24 maart 2014. Vanochtend, ik was in het het kader van thuiswerken nog thuis aan het werk, heeft een auto­mobilist een poging gedaan om onder een lege kolentrein door te rijden. Dat is niet gelukt. Wel leverde het hem een vlucht per traumahelicopter op. Naar verluidt heeft de man het er nog redelijk vanaf gebracht. De machinist heeft niets gemerkt en reed verder. In Maarssen is zijn trein op een zijspoor gezet, zag ik vanuit de intercity naar Amsterdam. Mensen met gele jasjes waren de wagens aan het inspecteren. De automobilist kan zich niets van het ongeluk herinneren. Men vermoedt dat hij tijdens het wachten voor de spoorbomen onwel geraakt en toen naar voren is gereden. www.rtvutrecht.nl/...
vorige       start       omhoog