Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Voorplaat van de week

Hilversum, 18 januari 2002. Loc 241 687 is met een staaltrein onderweg van Beverwijk naar Duitsland.


Goochelen aan de keukentafel

`

Je moet toch wat tijdens de corona.


Bentheimer Eisenbahn door Bunnik

Bunnik, 23 mei 2020. Loc E01 (ex 1835) van de Bentheimer Eisenbahn is met een containertrein onderweg van Coevorden naar Rotterdam. De trein reed een ongebruikelijke route, met kopmaken bij Maarsbergen. In opzending rijdt loc 2104 van IRP mee. Filmbeeld.


Bunnik aan de Betuweroute

`

Op zaterdag 30 mei 2020 leek het of Blokpost Bunnik was verplaatst naar de Betuweroute. Door een storing werden veel goederentreinen omgeleid via Arnhem en Utrecht. Met drie videocamera's legde ik dit spektakel vast. Van de opnamen maakte ik een compilatie van twaalf minuten. Je moet toch wat tijdens de corona.


Nicole in Deventer

Deventer, 14 mei 2020. Loc 1824 "Nicole" van Strukton, links staat ICM 4032. Foto Simon Geltink.


Werkzaamheden in Hilversum

Hilversum, 23 mei 2020. Deze machine van BAM Rail bv staat ter hoogte van de Mussenstraat geparkeerd, in afwachting van werk aan de rails op de plek van de oude overweg aan de Oosterengweg. De rails zijn verwijderd en er vinden grootschalige graaf-, boor- en hijswerkzaamheden plaats in verband met de aanleg van de HOV-busbaan en de bouw van de tunnel. Dinsdagochtend 26 mei zijn de treinen weer gaan rijden. Voor de puristen: het registratienummer van de machine is 99 84 NL-BAM 942 8 704-3. Foto Henk Koster. Lees meer over dit project.


Hilversum, 3 september 2003. Loc PB19, van Porterbrook gehuurd door DLC, met een keteltrein richting Amsterdam.


Op de fiets langs het spoor (1)

Ik heb mezelf als doel gesteld om elke dag een eind te fietsen. Je moet toch wat, tijdens de corona, maar voor die tijd deed ik dat ook al. Misschien denk je nu: die zal wel een elektrische fiets hebben, maar nee: deze opa rijdt nog gewoon op een simpele Gazelle met drie versnellingen. Ik probeer vaak in de buurt van spoorlijnen te blijven, zodat ik weleens een trein kan filmen.

Voor de aardigheid houd ik met mijn telefoon ook altijd de route bij. Hierboven zie je de route die ik aflegde op 31 maart 2020. Met de klok mee vanuit Bunnik reed ik via Vechten, Houten, Lunetten, Utrecht Oost, Uithof terug naar Bunnik. Tussen Houten en Lunetten, bij de filmcamera, loopt een fietspad evenwijdig aan het spoor. Dat is een aardige locatie om treinen te filmen; voor fotografen 's ochtends minder geschikt. De spoorlijn naar het Spoorwegmuseum is deels omgebouwd tot fietspad (groen ingetekend). Ik maak weleens een tussenstop bij het museum, maar dat is nu gesloten (gaat op 1 juni weer open). Via de Berekuil (een ontwerp van Anton Mussert) naar de Uithof, pardon: Utrecht Science Park. Daar volg ik een stukje van de sneltramlijn (oranje ingetekend).

Op deze route heb ik allerlei variaties, afhankelijk van hoe mijn hoofd en/of de wind staat. Zo fiets ik via Houten ook weleens richting Schalkwijk. Meer over de omgeving van Bunnik.Op de fiets langs het spoor (2)

Hier zie je de route die ik aflegde op 26 mei 2020. Bij Bunnik stak ik via een loopbrug de A12 over. Daarna fietste ik via een toeristische route buiten Houten om naar Schalkwijk. Daar liggen een spoorbrug en een wegbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal (een ontwerp van Anton Mussert). Tot vlak voor de spoorbrug is de spoorlijn viersporig, daarna tweesporig. Bij Schalkwijk ligt de eerste overweg die je passeert als je met de trein van Amsterdam naar Den Bosch reist. Na een paar goederentreinen te hebben gefilmd maakte ik een rondje door Schalkwijk – een paar straten, een kleine supermarkt en een veel te grote kerk – en kwam ik langs de plek waar volgens mij vroeger het stationsgebouw heeft gestaan. Daarna fietste ik via Houten en Vechten weer terug naar Bunnik. Verderop meer over mijn fietsavonturen.Spoorbrug bij Schalkwijk

Schalkwijk, 27 april 2020. Spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Schalkwijk, een gehucht tussen Houten en Culemborg. Deze brug ligt er sinds 1976. De brug die er daarvoor lag stamde uit 1952, toen dit kanaal in gebruik werd genomen. Het Amsterdam-Rijnkanaal is in 1930 ontworpen door Anton Mussert.


Schalkwijk, 5 mei 2020. Spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.


Station Houten

Houten, 26 april 2020. Het oorspronkelijke stationsgebouw van Houten, een ontwerp van K.H. van Brederode uit 1868. Vanaf 1934 stopten er geen treinen meer. In 1982 kreeg Houten weer een station. Het oude stationsgebouw is in augustus 2007 op wielen gezet en een eind verplaatst naar z'n huidige plek. Bij Schalkwijk stond een vergelijkbaar stationsgebouw, dit is in 1964 gesloopt.

Station op wielen

Houten, 24 augustus 2007. Op deze dag ben ik even in Houten geweest, om te kijken naar het verplaatsen van het oude stationsgebouw. De ramptoerist in ieder mens hoopt natuurlijk stiekem dat het fout gaat, maar het gebouw is heelhuids op zijn nieuwe plekje terecht gekomen. Bekijk het filmpje.Boven op het nieuws: einde van een tijdperk!

Aan een tijdperk is een einde gekomen. Nooit meer zullen we worden opgeschrikt door zijn uit duizenden herkenbare tyfoongeschal. Nooit meer zullen we zijn speciale groet vanachter het cabineraam kunnen aanschouwen. Ons resteren alleen nog de herinneringen. En natuurlijk heel veel filmpjes en foto's. Op 8 mei 2020 is "Doe de Dolf" Dijkstra met welverdiend pensioen gegaan. Dat had natuurlijk met veel ophef en vertier gepaard moeten gaan, maar vanwege de coronacrisis was dat niet mogelijk. Alleen enkele collega's waren present – met schaar om de stropdas af te knippen. We gaan nog een mooi afscheidsfilmpje voor hem maken, maar herlees ondertussen het interview dat we drie jaar geleden met hem hadden.Kunst bij het station

Bunnik, 9 mei 2020. Hoe gaan die dingen? Je fietst er duizend keer langs zonder er aandacht aan te besteden. Maar ik heb toch maar eens een antwoord gezocht op de klassieke vraag: "wat bedoelt de kunstenaar hiermee?" Bij station Bunnik staan drie roodgelakte H-balken met daarop drie grillige platte objecten. Ik dacht dat het tulpen waren, maar de bedoeling is dat je er vlammen in ziet. De drie meter hoge balken zijn in een boog langs het fietspad gezet. Er staat ook nog een paal tussen die er niet bij hoort. De vlammen bestaan uit twee aan elkaar gelaste platen opengewerkt profiel­rooster van verzinkt staal. Het is een werk van Adri de Fluiter (1940). De kunstcommissie van de gemeente Bunnik, die de opdracht verleende, legt uit: "De reiziger ziet objecten die daarna weer snel uit het blikveld verdwijnen, als de vluchtigheid van een vlam." Bron: www.spoorbeeld.nl/vlam-brandt-door.


Kunst in het museum

Spoorwegmuseum Utrecht, 11 november 2016. Bij het museum bevindt zich een beeldentuin waar diverse beelden een plaats hebben gevonden die vroeger bij stations stonden. Ze stammen uit de jaren 40 en 50, toen kunstenaars nog beelden maakten waaraan je kon zien wat ze voorstelden. Hoewel: krijg als beeldhouwer maar eens de opdracht om de "elementen" vorm te geven: aarde, water, vuur en lucht (tot de uitvinding van het periodiek systeem waren dit de vier elementen). Dan krijg je dus een gekunsteld kunstwerk als dit. Volgens de administratie van het Spoorwegmuseum komt dit beeld uit Eindhoven, maar ik ben dat nog aan het controleren.


NVBS Actueel

Het meinummer van NVBS Actueel is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS. Een abonnement op deze interessante nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.


Musea en museumlijnen

Vanaf 1 juni 2020 zijn verschillende musea en musemlijnen weer geopend voor het publiek. Meestal zijn er wel beperkingen, bijvoorbeeld dat je van tevoren moet reserveren. Zie de agenda.


Maak gratis kennis met Op de Rails

Nu we allemaal veel thuiszitten in deze coronatijd, wil NVBS een gebaar maken naar alle railenthousiasten. In de komende maanden kun je het maandblad Op de Rails gratis toegestuurd krijgen als pdf. Elke maand 48 pagina’s leesplezier! Normaal is het maandblad alleen voor NVBS-leden. Het blad wordt aan het eind van elke maand gemaild. De actie eindigt eind juli 2020.

Op de website van de NVBS lees je hoe je je kunt aanmelden. Deze aanmelding verplicht je tot niets.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog